Αυτοεκτίμηση Vs. Αυτοπεποίθησης

Άλλο Αυτoπεποίθηση και άλλο Αυτoεκτίμηση. αυτοεκτίμηση

Άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση δε σημαίνει ότι έχουν και υψηλή αυτοεκτίμηση.

Ας σκεφτούμε για παράδειγμα τόσες περιπτώσεις διάσημων καλλιτεχνών ή και επιτυχημένων επαγγελματιών, που είτε είναι εθισμένοι σε ουσίες, είτε πάσχουν από κατάθλιψη, είτε -ξαφνικά μια μέρα- ακούμε πως έδωσαν τέλος στη ζωή τους.

Αυτο-πεποίθηση σημαίνει πιστεύω στον εαυτό μου – πιστεύω πως μπορώ να κάνω κάτι. Να τα καταφέρω με κάτι που καταπιάνομαι. Ή ακόμα και με την εξωτερική μου εμφάνιση. Μου αρέσει ο εαυτός μου και δε διστάζω να εκτίθεμαι.

Έχω αυτοπεποίθηση όταν δεν είμαι ανασφαλής και ξέρω μέσα μου ότι όταν θέλω κάτι πολύ, το ΜΠΟΡΩ. Όταν βάζω κάποιο στόχο και κάνω τα πάντα για να τον πετύχω. Όταν πιστεύω σε εμένα και στις δυνατότητές μου.

Αυτο-εκτίμηση από την άλλη σημαίνει αγαπώ, φροντίζω τον εαυτό μου. Τον έχω ψηλά μέσα μου. Τον εκτιμώ.

Τι θα απαντούσατε στις παρακάτω ερωτήσεις;

– Μου αρέσει ο εαυτός μου;
– Θεωρώ πως είμαι καλός άνθρωπος;
– Είμαι κάποιος/α που του/της αξίζει να τον/την αγαπούν;
– Μου αξίζει να είμαι ευτυχισμένος/η;
– Έχω πραγματικά καλή εικόνα για τον εαυτό μου;
– Τί εκτιμώ στον εαυτό μου;
– Ποια είναι τα δυνατά μου σημεία;
– Τί είναι αυτό που εκτιμούν οι φίλοι μου σε εμένα;
– Τί μου αρέσει στους άλλους; Ποια από τα χαρακτηριστικά τους, που μου αρέσουν, έχω;
– Πώς θα με περιέγραφαν οι άνθρωποι που με αγαπούν;

Η αυτό-εκτίμηση, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον τρόπο σκέψης μας. Θετικές σκέψεις για μας οδηγούν σε θετική ή καλή αυτοεκτίμηση, ενώ αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας οδηγούν σε αρνητική ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι σκέψεις μας όμως είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα συναισθήματά μας, που τελικά καθορίζουν την εμπειρία αυτοεκτίμησης που βιώνουμε. Γι αυτό και οι αρνητικοί άνθρωποι, που τηρούν αρνητική στάση απέναντι στα πράγματα, είναι οι πρώτοι που οδηγούνται σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, και καταλήγουν να χάνουν τόσα από τη ζωή..

Άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση:

fj;j;fa•Νιώθουν χαμένοι και πως δεν αξίζουν προσοχής ή ενδιαφέροντος από άλλους
•Δε ρισκάρουν ή αποφεύγουν να ρισκάρουν
•Ενεργούν από φόβο απόρριψης
•Δε διεκδικούν πράγματα για τον εαυτό τους
•Φοβούνται ή αποφεύγουν να συγκρούονται με άλλους
•Δεν είναι καλοί στην επίλυση προβλημάτων τους
•Είναι γεμάτοι από παράλογες πεποιθήσεις κι έχουν την τάση να σκέφτονται παράλογα
•Είναι επιρρεπείς σε οποιονδήποτε τύπο φόβου
•Έχουν την τάση να «κολλάνε» συναισθηματικά και τελικά να μένουν άπραγοι
•Αδυνατούν να ενισχύουν τον εαυτό τους θετικά
•Αδυνατούν να κάνουν μια ειλικρινή αξιολόγηση των δυνατών τους σημείων, καθώς και δυσκολεύονται να αποδεχτούν κομπλιμέντα ή αναγνώριση από άλλους
•Έχουν ακαθόριστη ταυτότητα κι έχουν την τάση να «ξεσηκώνουν» τους άλλους, τις συνήθειες και τους τρόπους τους, προκειμένου να νιώθουν ταιριαστοί κι αποδεκτοί
•Είναι ανασφαλείς, αγχώδεις και νευρικοί στις συναναστροφές τους
•Συχνά έχουν θυμό για την κατάσταση της ζωής τους κι είναι πιθανό να εκδηλώνουν χρόνια επιθετικότητα ή χρόνια κατάθλιψη
•Εύκολα κατακλύζονται από απελπισία και κατάπτωση όταν βιώνουν κάποια απώλεια ή αποτυχία στη ζωή τους
•Έχουν την τάση να υπερβάλλουν και να κατακλύζονται από δυσαρέσκεια, θυμό και μια λαχτάρα για εκδίκηση απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι δεν τους έχουν αποδεχτεί πλήρως
•Σε μικρή ηλικία στην οικογένειά τους είχαν ρόλους δυσπροσαρμοστικούς, τους οποίους κουβαλούν και στην ενήλικη ζωή τους
•Είναι ευάλωτοι σε ψυχικά προβλήματα και τείνουν να εθίζονται σε ουσίες προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο και τις πληγές τους (π.χ. τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά, φαγητό, τζόγο, κ.α.)

Με απλά λόγια: Οι εμπειρίες του παρελθόντος -ειδικά σε μικρή ηλικία- προκάλεσαν συναισθήματα που οδήγησαν σε σκέψεις, που τελικά έγιναν εμπειρίες. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Η ερμηνεία που δώσαμε εξ αρχής στα γεγονότα του παρελθόντος καθόρισαν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, και τελικά τον τρόπο που αρχίσαμε να βλέπουμε και να βιώνουμε τον Εαυτό μας.

Δυστυχώς η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα και αυτό-καταστροφικές συμπεριφορές όπως άγχος, απομόνωση, κατάθλιψη, προβλήματα στις σχέσεις μας, χαμηλή επίδοση στις σπουδές ή στη δουλειά μας, ευπάθεια σε εθιστικές ουσίες.

Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα τραύματα του παρελθόντος, η ανάλυση και θεραπεία τους είναι κομμάτι άλλων επιστημών όπως της ψυχοθεραπείας και της ψυχανάλυσης.

Το Coaching έχει να κάνει με το σήμερα και με το “από δω και πέρα τι κάνουμε”. Πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα ουσιαστικά, άμεσα, οριστικά, προκειμένου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να το έχουμε αφήσει πίσω μας και να ασχολούμαστε μόνο με τον νέο υγιή εαυτό μας.

Σήμερα, ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση πώς μπορεί να βοηθηθεί με γνώμονα το αύριο;

Κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως η αυτο-εκτίμησή μας διαμορφώθηκε στα παιδικά μας χρόνια και πως αυτή είναι-δεν αλλάζει. Φυσικά και αλλάζει. Φυσικά και βελτιώνεται, καθώς όπως είπαμε ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ.

Ως διαπιστευμένη Transformational Coach, με ειδικές τεχνικές σας βοηθώ να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Να κατευνάσετε τις αρνητικές σας σκέψεις και τελικά να τις εξαλείψετε. Σας δείχνω πώς να επέμβετε ΟΡΙΣΤΙΚΑ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στα δυσλειτουργικά πιστεύω σας, και να τα αντικαταστήσετε με νέα υποστηρικτικά προς τον εαυτό σας κι ενισχυτικά της αυτο-εκτίμησής σας.

Μέσα από τις συνεδρίες μας θα αγαπήσετε τον εαυτό σας, θα τον απεγκλωβίσετε και θα τον ανεβάσετε πολύ ψηλά. Εσείς θα τα κάνετε όλα, κι αυτή είναι η μαγεία του coaching. Οι απαντήσεις είναι όλες μέσα σας κι εγώ σας βοηθώ να τις ανασύρετε και να τις αναδείξετε. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Οι συνεδρίες για τον συγκεκριμένο κύκλο είναι 6 εβδομαδιαίες, διάρκειας έως 60′. Σε 1,5 μήνα θα έχετε λύσει ένα πρόβλημα που σας βασανίζει χρόνια και που έχει αποτελέσει, και θα συνεχίσει να αποτελεί (αν δεν κάνετε ΕΣΕΙΣ κάτι γι αυτό), τροχοπέδη στη ζωή σας.

Η Coach,

Μαριλένα Κυρκιλή, Certified Transformational, Spirit & Solution-Focused Life Coach

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Το νέο eBook Αυτογνωσίας της Mαριλένας Κυρκιλή

Γνώρισε τον Εαυτό σου

Life Coaching για Γυναίκες

Σχετικά Άρθρα:

“8+1 Τρόποι ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης”

“Υποστήριξε τη Διαφορετικότητά σου”